Vladyka Dositej bygger kloster och ky

Helsingborgs Dagblad
lLäs hela artikeln och se bilderna på  http://hd.se/orkelljunga/2008/10/12/serbisk-ortodoxa-kyrkan-bygger/

Golf, vikingagravar och en bondgård ombyggd till nunnekloster. Låter det som en konstig blandning? Inte utanför Örkelljunga – där bygger serbisk-ortodoxa kyrkan i sakta mak ett nunnekloster av en gammal bondgård’

VÅXTORP. Gården går inte att hitta med hjälp av GPS än till fader Velisas stora förtret. Precis vid gränsen till Örkelljunga kommun i Smedjeryd, Våxtorp, ligger bondgården som håller på att förvandlas till ett nunnekloster och kyrka.

Det är den serbisk-ortodoxa kyrkan som för åtta år sedan köpte gården och sedan dess omvandlat den från bondgård till nunnekloster, biskopsbostad och kapell….
…Mellan gården och sjön anas vikingagravarnas gröna kullar och här bor prästen fader Velisa Vasic, även kallad Vasa, och biskopen Dositej.

– För femton år sedan tänkte vi att vi ville ha ett kloster och var runt på olika ställen, men den här platsen blev utvald, säger fader Vasa.

… tanken är att klostret i Smedjeryd ska vara för kvinnor….

Bygget får ta sin tid, men fader Vasa ser gärna att det inte dröjer alldeles för länge. Planerna är nämligen många och storslagna.

– Här ska vi bygga kyrka i svensk-bysantisk stil, säger han och pekar mot gräsmattan strax bortanför boningshuset. Förklaringen vad svensk-bysantisk stil är kommer strax därefter.

– Svensk arkitektur, som en svensk kyrka, men stilen ska vara bysantinsk. Vi är ju i Sverige! säger han leendes och slår ut med händerna.

….

Frida Jonson frida.jonson@hd.se 042-489 90 00

Annonser

Ett svar

  1. Mycket intressant – vill gärna följa med/upp vad som händer med detta ”bönens hus” i detta önskningarnas boning! Må Gud Välsigna alla de involverade…. Helig påskfest tillika!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: