Förmötet i Chambésy

Nyhetskällor: http://www.mospat.ru/index.php?page=45198

I sommarvärmen har företrädare för de självständiga östliga ortodoxa kyrkorna  samlats till

viktigt förmöte till den kommande all-ortodoxa synoden.  Spänningen mellan Konstantinopel och Moskva om hur man skall hantera ortodoxin i ”diasporan” (”förskingringen” en beteckning de ortodoxa i tex USA inte är särkilt förtjusta i)  – de länder där ortodoxin inte är etablerad sedan medeltiden- har fört de två gamla patriarkaten att, tillsammans med de övriga ortodoxa kyrkorna mötas, och lösa de problem som finns.

TVÅ OLIKA SYNSÄTT präglar respektive patriarkat:
Konstantinopel anser sig, med stöd av kanon 28 från kyrkomötet i Kalcedon ha översyn över ”öarna och barabarerna”,på  karakterisktiskt sätt uppfattat som allt som omgivet av vatten runt hela klotet, även  sådant som fädrena i Kalcedon inte kände till, fr.a. Australien och de båda Amerika. Och barbarer är ju, ur klassisk synpunkt, alla de som inte talar grekiska.
Moskva menar, att detta inte kan vara innebörden av kanon 28 från Kalcedon, godtar inte inte Konstantinopels globla anspråk på ”diasporan”, och betonar starkare kyrkorna självständighet.

Med rätta ser man att detta inte kan lösas genom att var ochen håller på ”sin” rätt; istället vill man nu, när diktaturerna fallit i nästan alla öststater, och kyrkorna har frihet att agera genuint, genom samtal och överläggningar lösa problemen i endräkt.

På köpet visar man sin förmåga att vårda enheten, inklusive åt de håll de håll där den ”ortodoxa splittringen” har varit ett stående propagandanummer.

VAD MAN BESLÖT i juni i Cambésy var att inrätta gemensamma biskopsmöten i dessa ”nya” områden, med alla de biskoparna för alla de kanoniska kyrkor i området representerade, som skall mötas regelbundet och gemensamt lösa de förekommande problemen, allt  med sikte på främja den kyrkliga samordningen och enheten på sikt.

fM

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: