Ortodox biskopskonferens bildad i Tyskland

De ortodoxa biskoparna i Tyskland har vid ett sammanträde i det Rumänsk-ortodoxa Metropolitdömet i Nürnberg, lördagen den 27 februari 2010, enhälligt beslutat att bilda en Ortodox biskopskonferens för Tyskland. På detta vis verkställer man rekommendationerna från den 4:e Prekonciliära Panortodoxa konferensen i Chambesy juni 2009, om att de ortodoxa kyrkorna i de olika diasporaregionerna konsolideras i regionala biskopskonferenser.

Sedan 1994 finns i Tyskland redan ett pan-ortodoxt samarbetsorgan i ”De Ortodoxa kyrkornas kommission i Tyskland” (”Kommission der Orthodoxen Kirche in Deutschland”, förkortat KOKiD. KOKiD kommer att fortsätta sin verksamhet som hittills genom sina olika nämnder och med mediala frågor, men nu i egenskap av ett verkställande organ för den nybildade biskopskonferensen. Konferensen betonar att alla ortodoxa stift som finns i Tyskland, och som omfattar grekiska, ryska, serbiska, rumänska, bulgariska, georgiska och ukrainska trosbekännare, tillsammans utgör en enad Ortodox kyrka, vilken som sådan nu i ännu högre grad än hittills kommer att agera i endräkt genom detta sitt högsta gemensamma organ på biskopsnivå.

Till ordförande för den nybildade biskopskonferensen utsågs Metropoliten Dr Augustinos (Labardakis) från det Ekumeniska Patriarkatet. Till generalsekreterare utsågs den hittillsvarande operativt ansvarige för KOKiD, hypodiakonen Nikolaj Ton från Rysk-ortodoxa kyrkan, och kassör för biskopskonferensen blev prästen Radomir Kolundzic från Serbisk-ortodoxa kyrkan.

Biskopskonferensen för Tyskland utgörs av tio stiftsbiskopar och sex biskopsvikarier. Den samlar runt 1.5 millioner ortodoxa kristna med skild etnisk och kulturell bakgrund. Bildandet av biskopskonferensen kan ses som ett tecken på Ortodoxa kyrkans framgångsrika integration i Tyskland.


Hämtat från Serbisk-ortodoxa stiftets för Mellaneuropa informationstjänst SOKAKTUELL (2010-03-08).
Till svenska av protojerej Misha Jaksic

Ursprunglig källa: Ortodoxa biskopskonferensen för Tyskland och ”Kommission der Orthodoxen Kirche in Deutschland”

Annonser

Ett svar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: